Anders fotoblogg.

Foton tagna av en fotograf med diverse fotoutrustning, oftast lånad av någon vänlig själ.

Spår

Kategori: Svartvitt

Var ute och testade lite med lådkameran och har till slut nog lyckats hamna närmre rätt beträffande tider och ljus. 
 
Här presenteras det klara resultatet. Jag har scannat in den negativa pappersbilden som togs i kameran. Den inverterades och vändes för att det ska bli rätt. Jag har även tryckt upp lite på kontrasten för att den blev lite för blek tycker jag.
Nedan den har jag även en digital tolkning av samma tema. Jag vet inte riktigt vilken jag tycker bäst om men det är väll själva syftet eller användningsområdet som reglerar vilken som är bäst. 
 
 
 
 
 

Spår

Kategori: Svartvitt

Har lyckats prova mig fram lite mer med Manex och papper, vilket även inneburit att jag ha stött på några nya problem.
Det ena upptäckte jag nu på ett väldigt tursamt sätt då jag insåg att det lilla hålet för att se vilken bildruta man är på om man fotar med film skapar en exponering inne i bilden. Denna gång lyckades det dock lite ser ut som solen, men jag måste göra mig av med det problemet då hela bilden blir för ljus.
Denna publicerade bild är ganska hårt dragen i kontrasten för att upp det svarta. Ganska fin tycker jag dock att den blev och därför fick den vara med här.

Holga vs. Manne på papper.

Kategori: Allmänt

Jag har nu kommit fram till att Holga inte är så himla bra att fota med på papper, inte än så länge i alla fall.
Jag tror att det beror på att Holga släpper in mer ljus än hon ska medans Manne håller bort det ljus som inte skall finnas med. Det går nog att modifiera Holga så hon funkar bättre med papper men å andra sidan var hon tänkt som en kamera för 120mm film och inte papper som i uteslutande var min tanke med Manne.
Nedan visas lite skillnad i bilder med de bägge. Strandbilderna blev för övrigt kattskit då jag helt räknade fel på slutartiden, så där 8 sekunders fel ungefär...
 
Först Manne som bra referens, kanske lite fel slutartid men ändå bra resultat.
 
 
Därefter har vi Holga som med två liknande bilder på samma motiv med samma förutsättning och ljusmätning och förutsättningar som Manne.
 
 
 
Nu kan säkert någon väldigt erfaren fotograf, som utan och innan kan allt som har med framkallning på papper och pappersnegativ, säga något i stil med "det är bara att flippa med flappen och tjoffa med tjöffen...det syns ju att det är för lite blänk i blanket och för kort umpf i tjoffet". I sådana fall kan jag bara gratulera den som kommit så långt vilket jag inte gjort då detta är mitt 8:e resp 9:e pappersneg. jag framkallat.
Jag kanske kommer dit någon dag då jag vet vad alla tjoff, umpf, flapp och tjöff betyder men tills dess kommer Holga få fortsätta som en kamera för film och Manne får köras på papper, med kanske ett gästbesök i filmvärlden.
 
 
 
 
 

Manne och Holga på stranden

Kategori: Allmänt

Jag tog med mig min två hightech-kameror Manex och Holga för att försöka fota i dagsljus utomhus.
Jag räknade fel så det sjöng om det beträffande slutartid så det blev nog mest bara kattskit. Jag framkallar dem för stunden men det verkar inte lovande. Det är ju en smula mer mödosam process att fota på papper än just digitalt eller film för den delen. Har man film kan man ju alltid ta flera bilder på samma motiv med olika slutartider för att på så sätt få fram rätt bild men pappret är lite bökigare att byta.
Tursamt nog tog jag i alla fall med mig den lite mindre moderna kameran för att föreviga stunden. 
 
 
 
Ultra hightech! Mer modernt än så här går det nog inte att få.
 
 

Manex Box & papper

Kategori: Svartvitt

Jag lyckades övertyga Bastian om att det var jättekul att sitta stil och bli fotad i ca 4 minuter. Han lyckades kanske helt att va still med huvudet men det är å andra sidan svårt överhuvudtaget för en unge att va still kan jag tycka.
Resultatet som är mitt första foto direkt på papper med en kamera från 1950 och första framkallningen av mig själv är jag sjukt nöjd med. Nu vet jag lite mer hur det blir och detta öppnar ju helt klart upp för lite sköna bilder.

Holga

Kategori: Allmänt

Holga har kommit till mig och vi provade tillsammans att föreviga stunder, med varierat resultat.
Det kommer nog ta lite tid att lära känna varandra.
 
 
 
 
 
 
 
 

Oväder

Kategori: Allmänt

Kom hem sent och upptäckte att det var ett oväder långt bort så jag lyckades fånga några blixtar även om de hade en viss ovana att vilja vara där jag inte fotade.