Anders fotoblogg.

Foton tagna av en fotograf med diverse fotoutrustning, oftast lånad av någon vänlig själ.

Holga vs. Manne på papper.

Kategori: Allmänt

Jag har nu kommit fram till att Holga inte är så himla bra att fota med på papper, inte än så länge i alla fall.
Jag tror att det beror på att Holga släpper in mer ljus än hon ska medans Manne håller bort det ljus som inte skall finnas med. Det går nog att modifiera Holga så hon funkar bättre med papper men å andra sidan var hon tänkt som en kamera för 120mm film och inte papper som i uteslutande var min tanke med Manne.
Nedan visas lite skillnad i bilder med de bägge. Strandbilderna blev för övrigt kattskit då jag helt räknade fel på slutartiden, så där 8 sekunders fel ungefär...
 
Först Manne som bra referens, kanske lite fel slutartid men ändå bra resultat.
 
 
Därefter har vi Holga som med två liknande bilder på samma motiv med samma förutsättning och ljusmätning och förutsättningar som Manne.
 
 
 
Nu kan säkert någon väldigt erfaren fotograf, som utan och innan kan allt som har med framkallning på papper och pappersnegativ, säga något i stil med "det är bara att flippa med flappen och tjoffa med tjöffen...det syns ju att det är för lite blänk i blanket och för kort umpf i tjoffet". I sådana fall kan jag bara gratulera den som kommit så långt vilket jag inte gjort då detta är mitt 8:e resp 9:e pappersneg. jag framkallat.
Jag kanske kommer dit någon dag då jag vet vad alla tjoff, umpf, flapp och tjöff betyder men tills dess kommer Holga få fortsätta som en kamera för film och Manne får köras på papper, med kanske ett gästbesök i filmvärlden.
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: